Informatie

Informatie, omgeving en impressies Hitra

Hitra is een eiland in de Noorse provincie Trøndelag. De gemeente Hitra telde 4659 inwoners in januari 2017. De gemeente omvat naast het gelijknamige hoofdeiland nog een aantal eilandjes, zo’n 300 rondom Hitra.
Landoppervlakte Hitra: 648 km².  Bevolking: 4.648 (begin 2018)
Iedere gemeente in Noorwegen heeft zijn eigen ‘gemeente bloem’ en “Hitra’s kommuneblomst” is de ‘Flekkmarihand’, dit is de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. Maculata).

Het eiland Frøya ligt ten noorden van Hitra en is veel kleiner. Rondom Frøya liggen ook nog zo’n 600 kleine eilandjes. Doch in mei 2018 telde Frøya 5000 inwoners.
Landoppervlakte Frøya: 232 km².  Bevolking: 5.000 (juli 2018)

Beide eilanden staan bekend om de grote bedrijvigheid rondom vis, enkele grote visfabrieken zorgen voor veel werkgelegenheid, dus ook vele nationaliteiten, zeker op Frøya.

Hitra kent vele wandelroutes, 45 in totaal waarvan er 30 op het eiland zelf en 15 op de kleine eilandjes rondom Hitra, deze laatste 15 wandelingen zijn dus alleen te bereiken per boot. Deze wandelroutes staan beschreven in het boekje “Kjentmannsprøven” en een wandelkaart (Turkart), deze ligt ter inzage/te leen in ons te verhuren onderverdieping “Laugtun”. Hitra is vooral bekend om de vele vissers die hier komen.

Ook is Hitra bekend om de grote populatie edelherten, de grootste van heel Noorwegen. Vele jagers komen daarom hier in het jachtseizoen, jaarlijks van september tot 24 december. Ieder jaar wordt bekend gemaakt hoeveel en welke dieren de jagers onder strikte voorwaarden mogen schieten.

Ook zijn er enkele mooie havens met ‘Brygger’, waar men gezellig en lekkere (vis)gerechten kan eten en/of een boot(je) kan huren. De bekendste Brygger op Hitra zijn te vinden in de plaatsen; Kvenvær, Knarrlagsund, Ansnes, Sandstad en Fjellværsøya,

In Sandstad waar de ‘hurtigbåt’ komt (van Trondheim via Hitra naar Kristiandsund en retour), kan men ook een auto huren. Zie prijslijst van 2018 bij menu  ‘reserveren’ en vervolgens submenu  ‘auto/boot huren’.

Zeker ook het noorderlicht en walvissen zoals orka’s / grienden, zijn soms te zien in de juiste periode van het jaar. Ook is er een museum in Fillan, van waar men ook een excursietocht kan regelen met een RIB boot naar een zalmkwekerij, deze is zeer aan te raden. Maar zeker ook aan te raden een “ridetur” op een IJslandse pony,  de buren van “Laugtun” hebben een paardenfarm, waar je mee kan gaan naar een idyllisch strandje. Een geweldige ervaring overigens. 

Diverse folders van de omgeving / activiteiten liggen in ons informatieboek in het appartement ter info.

Tip: klik OP het pijltje om het submenu te kunnen openen! (bij gebruik van een mobiel)